BUSINESS INTELLIGENCE & ANALYSE

BI en Analyse gaat over het ontwikkelen van rapportages, dashboards, inzichten en optimaliseren van processen. Dit gebeurt met BI tooling zoals bijvoorbeeld Power-BI, Cognos of Tableau (maar vaak ook nog met Excel).

Het begint met het inzichtelijk krijgen van de informatiebehoefte in de organisatie. Met prioriteiten stellen komen de belangrijkste rapportages/dashboards als eerste aan bod. Zijn de doelen van de rapportagebehoefte en de definities van de KPI’s of kengetallen helder? Is de benodigde data al beschikbaar in een platform of wordt het handmatig bij elkaar gezet in Excel? Wat is noodzakelijk en wat zijn wensen? Misschien heb je al veel rapportages en gebruik je ze niet allemaal?

Allemaal vragen die aan bod komen als je rapportages en analyses wilt gaan maken én wilt bepalen welke automatisering mogelijk is.

Onlosmakelijk verbonden aan het werken met data en dataplatformen zijn de AVG en Data Governance. Hieronder lees je meer daarover.

 

AVG

De Algemene verordening gegevensbescherming is een Europese verordening die de regels voor de verwerking van persoonsgegevens door particuliere bedrijven en overheidsinstanties in de hele Europese Unie standaardiseert.


Sommige data mag je daarmee niet zomaar in een dataplatform zetten. Het is niet vanzelfsprekend om de data te gebruiken voor sturing of monitoring en niet iedereen mag dezelfde data inzien. 


Hoe richt je de AVG normen in bij de rapportages en analyses? Dat bepalen gaat in samenspraak met CISO of security officers.

Data Governance

Met Data Governance beheers je de verschillende facetten van data(platform) gebruik. Denk aan veiligheid, kwaliteit en eigenaarschap van de data. Er komt veel kijken bij het gebruiken en beschikbaar krijgen van (de juiste) data.

Onderschat dit onderwerp niet, het is de fundering !

Het is daarnaast niet iets van IT, maar van de hele organisatie.

Bron: datakitchen.nl / dama.org